Keynote Erik Scherder & Jan Vayne - Wetenschap ontmoet Muziek
Voor wie?
Iedereen
Thema
Inspireren
Soort activiteit
Lezing
Gegeven door
Erik Scherder , Jan Vayne
Een prachtige en leerzame ontmoeting vol verrassingen, improvisatie en interactie met het publiek!
In dit concertcollege laat prof. dr. Erik Scherder zien wat muziek teweegbrengt in de hersenen; dat is gewoonweg fascinerend! Zijn muzikale partner is pianovirtuoos Jan Vayne.
“Je raakt er niet over uitgesproken, over muziek en de hersenen. Daarom is het zo bijzonder om dit met u allen te delen! Dit concertcollege is bestemd voor een breed publiek.” - Erik Scherder
Alleen al luisteren naar muziek, zeker als het emotioneert, maar natuurlijk ook zingen en het bespelen van een muziekinstrument activeren grote, deels overlappende netwerken in de hersenen. Wat het allemaal nóg spannender maakt is dat deze netwerken nog volop in ontwikkeling zijn tot ongeveer het 30ste levensjaar. Daarbij spelen ze een superbelangrijke rol bij onze cognitieve functies, zoals geheugen, planning, set-shifting, controleren van impulsen, én ook bij de ontwikkeling van het empathisch vermogen! En wat dacht je van het effect van muziek op de hersenen van mensen met hersenletsel of hersenziekte, zoals de ziekte van Alzheimer.
Muzikale partner is Jan Vayne
Niemand minder dan toppianist Jan Vayne is de muzikale partner van prof. dr. Erik Scherder. Hij zal zijn unieke bijdrage op inspirerende wijze leveren en virtuoos improviseren op zijn vleugel. Kom ook en wees getuige van de indrukwekkende interactie tussen deze twee genieën!
Tijdsloten
Dinsdag 8 oktober vanaf 06.00 uur kun je je weer inschrijven.
Erik Scherder

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Van zijn boek Laat je hersenen niet zitten zijn inmiddels meer dan 80.000 exemplaren verkocht. In 2017 verscheen zijn tweede boek Singing in the Brain, geheel gewijd aan muziek en het brein. Voor kinderen van 9 – 100 jaar verschenen na 2019 drie kinderboeken in de Professor S. serie. Daarna zijn de volgende boeken uitgekomen: “Oud worden Jong blijven”, “Hart voor je Brein”, “Hersenen willen lezen” en “Hoop voor Hart en Hersenen”.
Verder is hij een graag geziene gast in diverse televisie en online programma’s als de Universiteit van Nederland, De Wereld Draait Door, DWDD University, MAX Masterclasses en vele andere.
Jan Vayne
Pianist Jan Vayne heeft improvisatie tot een ware kunst verheven. Of het nu om klassiek repertoire gaat of populaire hedendaagse muziek. Het is een bijzondere belevenis om naar zijn virtuoze pianospel te kijken, maar bovenal te luisteren!
Al op vierjarige leeftijd kreeg Jan pianolessen. Toen hij tien was, gaf hij al concerten en sleepte hij zijn eerste prijzen in de wacht. Wars van tradities en met een groot gevoel voor vrijheid doorbrak hij de scheiding tussen pop en klassiek. Vrijwel direct na het behalen van zijn solistendiploma aan het conservatorium werd hij in de jaren ‘90 een landelijke bekendheid dankzij zijn piano-improvisaties van popmuziek van o.a. Queen. Jan werkt samen met talloze symfonieorkesten, ensembles, koren en diverse musici binnen en buiten de klassieke wereld – zoals de Nederlandse producer en dj Armin van Buuren (Classical Trancelations) en Louis van Dijk (Jan Vayne plays The Beatles).